Nagłówki
...

Art. 131 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej. Forma i treść pozwu

Tak więc dzisiaj będziemy zainteresowani sztuką. 131 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej. To prawo jest niezwykle ważne dla tych, którzy złożą pozew. W końcu prawidłowe napisanie odpowiedniej skargi odgrywa ważną rolę w całym procesie. Najmniejszy błąd - albo zostaniesz uznany za sprawcę naruszenia, albo w ogóle zostaniesz odrzucony w konkretnej sprawie. Dlatego będziesz musiał przestrzegać pewnych zasad zapisanych w prawie w Rosji. Zapamiętanie ich nie jest takie trudne. Zwłaszcza jeśli znasz jakiekolwiek reklamacje. Co przygotowuje dla nas współczesne rosyjskie ustawodawstwo? Na co warto się przygotować?st 131 rpc rf

List

Na przykład warto zwrócić uwagę na pierwsze linie art. 131 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej. Chodzi o to, że przepisują bezpośredni formularz wniosku w celu rozpatrzenia twojego roszczenia. Ten moment jest znany wszystkim, a także musi być przestrzegany przez obywateli.

Mówimy o tym, że powód sporządza i przedstawia pozew na piśmie. Tak i tylko tak. Brak ustnych oświadczeń lub skarg - nie mają one mocy prawnej w Rosji. W każdym razie przy składaniu wniosku do sądownictwa. Rozważ ten fakt. Jeśli nie napisałeś pozwu, nie będzie on rozpatrywany. Co więcej, taka skarga nie jest brana pod uwagę i zasadniczo nie jest uważana za zgłoszoną. Ten przedmiot jest dość łatwy do zapamiętania.

Jak dokładnie Wszystkie oświadczenia i roszczenia, zgodnie z art. 131 Kodeksu postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej, należy złożyć na piśmie. Rozmowy są niewłaściwe; to tylko pusty dźwięk, który leciał do jednego ucha, a leciał do drugiego. Wszystkie skargi i petycje należy przedstawić w formie papierowej, aby można je było przeczytać w dowolnym momencie.

Co wskazuje

Kolejny akapit również odgrywa ważną rolę. W taki sam sposób, jak wszyscy inni w tym artykule. W końcu nie wystarczy znać tylko formularz do złożenia pozwu. Wymagane jest spełnienie wymagań dotyczących zawartości tego dokumentu. W przeciwnym razie nie będzie miał mocy prawnej.

Część 2, art. 131 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej wskazuje, że zgodnie ze współczesnym prawem, pozew musi zawierać adres i nazwę sądu, do którego składany jest wniosek. Jest to ważna kwestia, którą wskazano na samym początku. Bez tego stwierdzenie rzadko jest zasadniczo akceptowane, chociaż zdarzają się wyjątki.st 131 132 gpk rf

Również tutaj powinny być zapisane informacje o powodzie i pozwanym, ich miejscu zamieszkania. Wskazane jest podanie danych paszportowych obu stron. W praktyce nie jest to tak trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Jeżeli pozwany jest organizacją, potrzebny jest jego adres i nazwa.

Kolejny ważny punkt, określony w art. 131 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej, - to jest istota odwołania. Tutaj wskazujesz, co dokładnie ci się stało. Jaka jest skarga, jakie przestępstwa zostały popełnione. Określa również zasady wzajemnego traktowania stron w kolejności przedprocesowej. Na przykład próbowałeś w jakiś sposób rozwiązać polubowne pytanie, które należy zarejestrować. I jak dokładnie miała miejsce akcja.

Dokumenty i okoliczności

Niektóre punkty za kulisami obejmują faktyczne pozew. Art. 131–132 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej wskazuje również, że składając wniosek do sądu o ochronę ich praw, koniecznie należy opisać obraz naruszenia. Oznacza to opisanie okoliczności, które miały miejsce w danej sytuacji. We wszystkich szczegółach, ale tylko pisownia powinna być prawdziwa.

Na samym końcu dokumentu wskazujesz wszystkie dokumenty dołączone do pozwu. Możesz powiedzieć, wymień dowody, a także wszystko, co pomoże w dochodzeniu w sprawie. To również jest koniecznością. Nie można tego stracić z oczu.W końcu niezbędna jest obecność dokumentów, które pomogą w przebiegu debaty sądowej, zgodnie z art. 131 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej, lista. Oczywiście będą musiały być również zastosowane. Uwierzytelnione kopie są zwykle wystarczające.st 131 rpc rf z komentarzami

Dane kontaktowe

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Na przykład fakt, że zgodnie z art. 131-132 Kodeksu postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej, powód ma prawo wskazać dane kontaktowe we wniosku. To nie jest obowiązek, ale jego wola. Oznacza to, że nikt nie będzie zmuszał informacji do pozostawania w kontakcie, ale ich dostępność znacznie ułatwi proces.

Co mogę tutaj napisać? Wszelkie informacje kontaktowe są odpowiednie: od numeru telefonu i adresu po adres e-mail, stronę w sieci społecznościowej lub Skype. Wszystko, co uważasz za odpowiednie do komunikacji zarówno z tobą, jak i pozwanym. Są to normy i reguły ustanowione w Rosji. Pożądane jest oczywiście, aby wszystkie informacje były prawdziwe. Oznacza to na przykład, że biorąc pod uwagę numer telefonu, należy go zarejestrować na osobie - osobie zaangażowanej w sprawę. Ale to nie jest najważniejsze. Kluczową kwestią jest tutaj wsparcie komunikacji. Jeśli jest to możliwe przy wskazanych kontaktach, nie będą uważane za fałszywe.

Zainteresowania

Często uzasadnione interesy a wolność ofiar jest chroniona przez prokuratora. W tym celu istnieją również pewne zasady i przepisy. Chodzi o to, że zgodnie z art. 131-132 Kodeksu postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej z komentarzami, będziesz musiał bardzo się postarać, aby mieć powód do rozpatrzenia. Dlaczegost 131 132 gpk rf z komentarzami

Wynika to z faktu, że naruszone prawa i interesy muszą być nie tylko prawidłowo wskazane, ale także należy odnieść się do prawa lub karty, która reguluje pewne normy zachowania. To znaczy, aby przedstawić dowody pozwalające ustalić faktyczne naruszenie. Można tu również uwzględnić różnorodne akty prawne.

Przed podaniem

Kolejnym punktem, bez którego nie będzie można złożyć pozwu, jest jego potwierdzenie. Głównym problemem jest to, że jeśli wierzysz w tekst art. 131-132 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej (przykładowy wniosek przedstawiono w artykule), następnie wniosek musi zostać podpisany przed złożeniem.

Kto dokładnie Oczywiście powód. Jeśli z jakiegoś powodu nie może wziąć udziału w sprawie, możesz podpisać wniosek przy pomocy przedstawiciela prawnego. Musi mieć uprawnienia do przeprowadzenia tej akcji. Bez podpisu nasz dzisiejszy dokument nie będzie miał żadnej mocy prawnej. To tylko kawałek papieru z tekstem, którego nie można rozpatrywać w sądzie w żaden sposób. Takie są zasady w Rosji. Zupełnie normalne zjawisko - podpis służy jako rodzaj potwierdzenia woli.h 2 st 131 gpk rf

Nie mogę uczestniczyć

Cóż, treść naszego dzisiejszego prawa prawie dobiegła końca. Pozostaje rozważyć kilka raczej ważnych punktów, które wyjaśniają algorytm działania w pewnych okolicznościach. Na przykład, jak się zachować, jeśli sam nie możesz być obecny na debacie sądowej? Art. 131-132 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej wskazuje, że istnieje wyjście. Nie oznacza to, że pozew nie zostanie w pełni rozpatrzony.

Jak się zachować w takich okolicznościach? Wystarczy zaproponować zastępcę jako powoda. Jak powszechnie wiadomo, jest to twój przedstawiciel prawny. Co więcej, prawnicy praktycznie nie należą tutaj. Art. 131 Kodeksu postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej z komentarzami wskazuje, że masz obowiązek przekazać swoje uprawnienia każdej osobie, aby reprezentowała ona Twoje interesy w sądzie.

Jednocześnie ważnym punktem są dowody legalności twojej nieobecności podczas debaty sądowej. Jeśli ich nie masz, będziesz musiał bronić się w sądzie. W przeciwnym razie musisz udowodnić niemożność swojej obecności. Na przykład podstawą tego jest szczególny stan zdrowia, hospitalizacja lub poważna choroba.pozew st 131 132 rpc rf

Możesz także powierzyć prokuratorowi reprezentowanie swoich interesów w sądzie.Aby to zrobić, roszczenie przewiduje bezpośrednie odwołanie do tego obywatela, a także potwierdza dowód niemożności osobistej obecności w postępowaniu sądowym.

Odrzucenie

Art. 131 Kodeks postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej zawiera pewne zasady i zasady przygotowania pozwu. Wskazuje również (w komentarzach), że najmniejsze odstępstwo od wymogów jest uzasadnionym powodem odmowy wszczęcia postępowania. Sędzia ma prawo nie przyjąć pozwu złożonego z błędami.

Jednak w przypadku odrzucenia oświadczenia warto wyjaśnić przyczynę decyzji. Powód lub jego przedstawiciel prawny ma prawo ponownie złożyć skargę. To prawda, tylko po naprawieniu wszystkich tych błędów.st 131 132 gpk rf aplikacja próbki

Ogólnie rzecz biorąc, wniesienie pozwu nie jest tak trudne. Najważniejsze jest, aby napisać w nim tylko prawdziwe informacje. Jeśli czegoś nie pamiętasz, nie martw się - masz prawo zmienić pozew, a raczej go uzupełnić. Oczywiście w niektórych okolicznościach będziesz musiał okazać dowód na twoje słowa. Ale jak pokazuje praktyka, zwykle nie jest to wymagane.