Nagłówki
...

Decyzja w sprawie odmowy przyjęcia pozwu. Artykuł 134 Kodeksu postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej „Odmowa przyjęcia pozwu”

Decyzję o odmowie przyjęcia pozwu podejmuje sąd zgodnie z przepisami prawa. Lista w nich zawarta jest ograniczona i jednocześnie związana z innymi standardami Kodeksu. Bez nich przepisy art. 134 GIC nie rozumie.

Odmowa działania

Sędzia przyjmuje roszczenie, oceniając zgodność z kryteriami formalnymi i nie bada go co do istoty. Decyzję o odmowie przyjęcia pozwu wydaje się, jeżeli istnieją natychmiastowe podstawy, aby nie można było wszcząć postępowania w sprawie. Nie przeprowadza się żadnej kontroli merytorycznej, sędzia decyduje na podstawie dostępnych dokumentów.

determinacja odmowy przyjęcia pozwu

Odmowa sądu jest dozwolona w przypadkach wyraźnie określonych w przepisach proceduralnych; nie ma szerokiej interpretacji listy.

Co mówi prawo

Decyzja o odmowie przyjęcia pozwu jest podejmowana w następujących przypadkach:

• roszczenie nie jest rozpatrywane zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego;
  • osoba, która nie ma prawa do tego roszczenia, zwróciła się do sądu;
  • poprzednio między tymi samymi stronami rozpatrywano już powód z tego samego powodu i tych samych podstaw, i podjęto decyzję w jego sprawie;
  • podobne roszczenie zostało już zbadane przy tej samej okazji i na tej samej podstawie, a powód oddalił wniosek;
  • podobny pozew z tego samego powodu i tej samej podstawy został już rozpatrzony i zawarto ugodę;
  • sprawa została zbadana przez sąd arbitrażowy, a sąd stanowy podtrzymał swoją decyzję, wydając tytuł egzekucyjny.

Naruszona jurysdykcja

Przepisy proceduralne obejmują pojęcie jurysdykcji. Określa przypadki, które są rozpatrywane przez sądy cywilne lub ogólne, którymi są arbitraż, które są administracyjne, a raczej według CAS. Rzeczywiście zarówno kodeks postępowania cywilnego, jak i CAS są przeznaczone dla sądów powszechnych.

wyrok odmowy

Spory cywilne obejmują spory majątkowe i niemajątkowe, których uczestnikami są obywatele lub organizacje, w tym handlowe lub władze. Warunkiem przekazania sprawy do jurysdykcji cywilnej jest obowiązkowy udział osoby nieposiadającej statusu przedsiębiorcy.

Jeżeli uczestnikami są organizacje handlowe i indywidualni przedsiębiorcy, spór jest rozpatrywany przez sąd arbitrażowy.

Orzekając w sprawie odmowy przyjęcia pozwu, sędzia wskazuje, który sąd, jego zdaniem, powinien zastosować.

Powódowi nie przysługuje roszczenie

Odwołanie do sądu opiera się na pełnomocnictwie lub reprezentacji prawnej (rodzice opiekunów małoletnich i osoby niekompetentne prawnie).

Władze mają również prawo (na przykład prokuraturę lub inspekcję pracy) do ochrony praw obywateli w przypadkach określonych przez prawo, w szczególności do wniesienia pozwu.

próbki roszczeń

Odnosi się do zakwestionowania aktu organu, który powinien wpłynąć na prawa i wolności powoda (na przykład niezgodne z prawem przeznaczenie gruntu, do którego powód ma prawo).

Orzeczenie sądu w sprawie odmowy przyjęcia pozwu wiąże się z ewidentnie nieodwracalnymi naruszeniami. W tej sytuacji liczba awarii jest na ogół minimalna, ponieważ sędziowie są ubezpieczeni i pozostawiają pozew bez ruchu.

Sprawa w toku

Ten sam powód i powód oznaczają te same okoliczności i to samo naruszenie. Na przykład odmowa zapłaty długu przy odbiorze. Jeśli paragon jest inny, ale twarze są takie same, to powód jest taki sam, ale podstawy są różne. Spór między tymi samymi osobami dotyczący innych praw lub roszczeń nie jest uważany za podobne roszczenie.

orzeczenie sądu odmawia przyjęcia pozwu

Jeśli nastąpiła sukcesja (przez dziedziczenie lub reorganizację), reguła nadal obowiązuje, ponieważ partia się nie zmieniła. Artykuł 134 kodeksu postępowania cywilnego Federacji Rosyjskiej niestety nie wyjaśnia klauzuli dotyczącej zmiany osoby działającej w charakterze strony, co czasami powoduje nieporozumienia.

Z punktu widzenia zrzeczenia się roszczenia umowa ugodowa i wydana decyzja wykluczają dalsze postępowanie.

Sąd arbitrażowy

Próbki roszczeń w sądach arbitrażowych są popularne. Rozpatrywanie spraw w nich trwa kilka dni. Tydzień lub trochę dłużej.

Wniosek o wydanie tytułu egzekucyjnego składa się w celu weryfikacji wyników pracy trybunału arbitrażowego w niektórych kwestiach. W razie wątpliwości wniosek zostaje odrzucony. W rezultacie wydaje się, że prawo to odwołuje się do sądu powszechnego lub arbitrażowego w sposób ogólny.

Co to jest definicja?

Struktura jest standardowa, zgodnie z kodeksem postępowania cywilnego. Każdy sędzia ma próbę podjęcia próby odmowy przyjęcia pozwu. Różnica między nimi odzwierciedla indywidualne podejście sędziów i ich asystentów:

• data i miejsce przeprowadzki (miasto lub miejscowość);
  • nazwa sądu, którego sędzia podjął decyzję;
  • informacje na temat sędziego, a czasem sekretarza;
  • istota sporu i nazwa stron sporu lub nazwa, jeżeli jest to organizacja;
  • powody, dla których sędzia postanowił odmówić przyjęcia roszczenia oraz odniesienie do ustępu artykułu 134;
  • istota decyzji (odmowa przyjęcia pozwu takiej i takiej osoby przeciwko takiej i takiej osobie na takie i takie żądanie);
  • opis procedury odwoławczej;
  • podpis sędziego i pieczęć sądowa.

Dokument jest wysyłany do powoda z kopiami dokumentów, pokwitowaniem zapłaty opłaty skarbowej.

Artykuł 134 kodeksu cywilnego Federacji Rosyjskiej

Skargi adwokatów są spowodowane niechęcią sędziów do pisania uzasadnionych orzeczeń, które oprócz odwoływania się do prawa i przepisywania jego przepisów wyjaśniają, dlaczego pozew podlega odpowiedniej klauzuli art. 134 GIC. Nie myl objętości i motywacji. Wielu sędziów pisze długie i jednocześnie krótkie definicje bez naruszania wymogów prawa.

Prawo do odwołania

Sędziowie lub asystenci czasami podchodzą do lewy: opisują w zniekształconej formie procedurę odwoławczą i przydzielony czas. Wada leży bezpośrednio w przykładowej definicji odmowy przyjęcia pozwu. W rezultacie obywatele tracą możliwość złożenia skargi. Dlatego nie powinieneś wierzyć ślepym urzędnikom i sprawdzać wszystkie ich działania i dokumenty pod kątem zgodności z prawem.

Wyższe organy uważnie przyglądają się naruszeniom formalnego porządku i zasad proceduralnych. Podobną sztuczkę z uzasadnioną skargą można uznać za sędziego minus.

uzasadnione ustalenie

Czy trudno jest przywrócić termin do odwołania, który został pominięty z powodu nieprawidłowego wyjaśnienia prawa przez sędziego? Tak, a argument można uznać za niewystarczający.

Skarga zostaje wysłana nie później niż 15 dni od daty ustalenia przez sąd. Odliczanie rozpoczyna się następnego dnia po przyjęciu aktu sądowego.

Skarga zostaje przekazana do sądu pierwszej instancji, który wydał decyzję, wszyscy uczestnicy procesu zadeklarowani w pozwie zostają o tym powiadomieni oraz mają czas na napisanie i przesłanie odpowiedzi na skargę do sądu.

Po upływie terminu wyznaczonego przez sąd materiały ze skargą przekazywane są do sądu apelacyjnego.

Dla sędziów - sądów rejonowych, dla okręgowych - regionalnych i równorzędnych sądów podmiotów

Głównym argumentem w takich skargach jest brak rzeczywistych podstaw, o czym świadczy brak lub niejasność motywacji oraz błędny opis procedury odwoławczej.

Pisanie jako pomoc pomoże przykładom skarg, a nie próbkom roszczeń.